Framhäv dina tavlor med tavelbelysning

Har du en eller flera fina tavlor där hemma som inte riktigt får den uppmärksamhet som de förtjänar? Vi kan tänka oss 3 olika scenarion om varför det är så. Antingen står din stackars tavla i ett förråd eller i en garderob, bortglömd av världen. Alternativt saknar motivet rätt sorts inramning eller någon inramning över huvud taget. Eller så hänger din tavla på väggen med den perfekta ramen för både motivet och rummet, bara det att varken dagsljuset eller ljuset från lamporna inte riktigt når fram till den.

Det sistnämnda är förstås väldigt vanligt, därför vill vi idag skriva några rader om belysning som är avsedd speciellt för tavlor. Tavelbelysning används flitigt i konstgallerier för att motiven ska framhävas på allra bästa sätt, så varför inte göra samma sak hemma i vardagsrummet?

Vilken typ av ljuskälla som du använder samt vilken vinkel ljuset faller ifrån är av betydelse för hur motivet framhävs. Du kan också ha i åtanke vilken typ av glas som sitter i ramen. Hos oss hittar du ramar som är försedda med antireflex-glas. Antireflex-glas är vanligt glas som har behandlats för att undvika störande reflektioner som lätt uppstår när ljus studsar mot glas. Därför är den typen perfekt att använda när du vill förse din tavla med tavelbelysning, men även vanliga ramar funkar förstås.

Deknudt är en av våra stiliga ramar med antireflexglas. Den rejäla ramen finns i storlekarna 20×30 cm samt 30×40 cm. En effekt av denna typen av antireflexglas är att färgerna kan uppfattas som aningen mattare än vad de gör bakom vanligt glas. Ingen katastrof men det är förstås bra att ha i åtanke.

Tavelbelysning som är avsedd att fästas direkt i ramen sitter redan så att ljuset kommer hamna i en bra vinkel, därför slipper du tänka på det själv. Dessutom behöver du inte göra några fler hål i väggen än vad själva ramen kräver. Se till att välja tavelbelysning som antingen går i samma färg som ramen eller som matchar den på ett fint sätt.

Några snygga miljöbilder med tavelbelysning tas i skrivande stund i vår studio och vi vill förstås visa dem för dig. Tyvärr har vi mycket att göra just nu så här kommer några exempel på belysning i vårt sortiment så länge 🙂

Den här vita, enkla anordningen har diskreta linjer framtill. Den smälter nästan obemärkt in i den vita ramen. Tillsammans skapar de ett behagligt och nätt intryck.

Här har vi samma modell i guld! Guldramar är mycket populära att rama in exempelvis familjefoton eller högtidsbilder med. Varför inte framhäva dem extra med tavelbelysning? Just den här varianten passar en lyxig ram utan alltför många krusiduller.

Denna lite mer utstickande men ändå stilrena variant har en yta av borstad stål. Nyansen passar utmärkt till en silverram som har antingen en matt eller en blank yta. Huvudsaken är att färgerna matchar varandra, sedan är det en smaksak om du vill kombinera en matt ram med matt belysning, tvärtom eller kors och tvärs.

Det var några tips och exempel rörande tavelbelysning! Nästa gång lovar vi att du får ta del av miljöbilderna. Om du vill se hela vårt sortiment är du varmt välkommen in i webbshoppen!

Ha en fin dag!

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*