Passepartoutguide del 4 – Färg

En passepartout (PSP) behöver inte vara just vit eller svart, en färgad eller dubbel PSP kan lyfta fram en bild på ett riktigt fint sätt.

Att tänka på vid val av passepartout:
1: Linjespel
2: Balans
3: Proportioner
4: Färg
5: Montering

Färg

Det är inte bara storleken på PSP:n som har betydelse, utan även färgen. Välj en färg som framhäver och lyfter fram motivet. En vit PSP kan i de flesta fall tona ner bilden och dess färger, medan en mörk/svart PSP får färgerna och bilden att komma fram. När man väljer en dubbel PSP ska man tänka på samma sätt. Använd även här färger som framhäver bilden. PSP:er med färgad kärna är ett annat alternativ som är jättebra och roligt att jobba med.

Genom att tillsätta svart eller vitt kan en färg ges olika nyanser och färgtoner. Om vitt tillsätts till rött erhålls rosa som alltså är en nyans av rött. Tillsätter man svart får man en mörkare röd färgton. Därför ska man vara noga vid val av vit passepartout. Det kan finnas olika färgstick i dessa passepartouter. Beroende på färgerna i bilden och val av ram kan den vita passepartouten ge ett intryck av att se rosa-, grön- eller blåaktig ut.
Omgivande färger påverkar starkt upplevelsen av en färg. Om en klar röd sätts intill en klar grön, upplevs båda färgerna som klara och mättade. Om däremot en klar röd sätts intill en mörkare röd färgton, upplevs båda som mattare och mer diffusa.

Vi finns naturligtvis här för att hjälpa dig att välja rätt. Våga färg och se vad det kan göra för din bild!

Här syns tydligt hur färg påverkar olika bilder:

 

FEL RÄTT

FEL: Den här bilden har fått en vit PSP med gul kärna för att ta upp det gula i bilden. Effekten försvann och kanten på PSP:n ser nästan smutsig ut. 
RÄTT: På barnbilder är det aldrig fel att ha varma färger. Den här bilden har mycket färg i sig. Här valdes en guldram för att få ett varmt intryck. Som PSP valdes en dubbel med en inre PSP i rosa för att ta upp den rosa färgen i flickans kläder.

 

FEL  RÄTT 

FEL: Här har något gått snett vid val av både PSP och ram. Bröllopsfotot får inte heller samma fokus. Det är inget fel med att ta en ljus ram till bilden. Det är inte heller fel att ta upp någon av färgerna i bilden. Här valde jag att ta en dubbel PSP med vit PSP ytterst och en rosa som den inre PSP. Den rosa färgen valde jag för att ta upp brudbuketten där det finns rosa rosor. Men det blev riktigt fel.
RÄTT: Den här bröllopsbilden har fått en dubbel PSP och en bred silverram. Ramens svarta kant får gå igen i den svarta PSP. Silvret i ramen plockas upp i den inre PSP som här går i grått. Trots att ramen är bred och kortet lite mindre så ser man fotot. Blicken dras till bilden.

 

RÄTT 

RÄTT: Den här inramningen visar vad man kan göra ifall det är någon som vill ha mycket färg i sin inramning. Om man väljer en skarp färg på ramen som tar upp någon färg i bilden och sedan tar en dubbel PSP så blir det så här. Kunden får sin färgklick och bilden kommer i fokus.

RÄTT   

RÄTT: På den här seriografin ville jag få bilden att komma fram. Jag valde därför att ta en svart PSP med svart kärna längst fram. Som innerPSP valde jag en röd med svart kärna. Jag vill framhäva den röda bakgrunden och få fram de svarta konturerna.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*