Tips vid tavelupphängning

Att hänga tavlor är lättare sagt än gjort, det kan vara svårt att få det snyggt och sammanhängande utan att det känns plottrigt eller rörigt. Här har vi samlat några av våra bästa tips som man kan ha användning av för att få till vackra väggar!

Tänk på att inte hänga tavlorna för högt upp, helst ska de hänga i ögonhöjd. Har du många rader med tavlor är det bra om de mindre tavlorna placeras underst för att komma nära betraktaren, sitter de högst upp på väggen är de svåra att uppskatta.
Att ha lika stort mellanrum mellan alla tavlorna ger ett mer ordnat och lugnt intryck. Se även blogginlägget Skapa din egen tavelvägg!, där du får många användbara tips för hur du på ett enkelt sätt planerar och monterar din tavelvägg.

 


Högt i tak – Har du högt i tak är det en god idé att sätta tavlorna med en jämn underkant, det ger en lugn känsla. Beroende på tavlornas storlek så kan underkanten sitta så att den passar in i höjd med möblerna i rummet för större tavlor, medan mindre tavlor med fördel kan flyttas upp något.
Här hittar du svarta ramar och guldramar.

 


Mittenlinje – Att använda sig av ramarnas mittenlinje är ett bra tips när du har olika storlekar på tavlor som ska hänga bredvid varandra. Då ser man helheten och motiven i ramarna i första hand, istället för att tänka på storleksskillnaden.

 


Lågt i tak – När du har lågt i tak fungerar en jämn överkant bäst, alternativt att hänga tavlorna efter deras mittlinje som ovan. Tänk på att alltid ha lika mellanrum mellan de olika tavlorna för ett mer harmoniskt intryck.
Här hittar du vita ramar och silverramar.

 


Ovanför varandra – Har du en mindre vägg, mellan två dörröppningar i en hall till exempel, så kan du hänga tavlorna på en lodrät linje. Se till att de större tavlorna hänger ovanför de mindre för att komma närmare betraktaren.

 


Collage – Ett bra tips när du har många tavlor du vill hänga tillsammans är att göra en tavelvägg, ett collage. Håll dig till en rak ytterkant och fyll på med de tavlor eller bilder du vill ha med. Mer tips för tavelväggar finns i blogginlägget Skapa din egen tavelvägg!

 


Ordnad röra – Vill man inte ha det för ordnat på väggen, eller har svårt att få till räta linjer runt ett collage av ramar, så kan man istället medvetet sätta ramarna lite oordnat. Här ska man dock tänka på att hålla samma avstånd mellan ramarna, och försöka skapa en helhet med ramar som passar ihop med varandra, motiv i samma färgskala eller med ett gemensamt tema.

Men det allra viktigaste tipset vi kan ge är detta:
Ha roligt och gör precis som du vill och tycker känns bra! Det är ju faktiskt din vägg.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*