Skapa din egen tavelvägg!

Det har blivit väldigt populärt med stora tavelväggar som har ett slags ordnat kaos. Istället för att prydligt sätta upp en ensam tavla, väljer många att fylla en hel vägg med tavlor och posters tillsammans med andra personliga saker.

Att blanda affischer och prints som är enkla att byta efter humör, med fotografier, målningar, speglar i olika former och dekorativa saker som väcker minnen gör varje tavelvägg unik.
Det kan dock vara lite klurigt att få till ett vackert blickfång, när man blandar olika saker och former är det lätt att det blir rörigt istället. Generellt kan man ändå säga att det är bättre att samla alla saker på en vägg istället för att sprida ut dem lite här och var. Det känns mindre rörigt och ger ett lugn till rummet när du samlar allt du vill visa upp på en vägg.

Några enkla tips för att få ihop en snygg tavelvägg!

Det absolut viktigaste är att veta vilken typ av väggar man har, är det betong, trä eller kanske gips? Välj den typ av spik/skruv/plugg som passar just din vägg när du ska hänga upp dina bilder och saker. Kom ihåg att särskilt tyngre tavelramar behöver ordentlig infästning i väggen. Att behöva göra om och få massa hål i väggen är inget man önskar, inte heller att något ska ramla ner och orsaka skada eller bli förstört.

En tavelvägg kan vara blandad med posters, minnen och saker. Ett bra tips för att få intrycket harmoniskt är att se till att det du vill hänga upp har någonting gemensamt, det kan vara samma färgskala, samma tema/stil eller ramar som passar ihop med varandra. Om man tänker sig en stor tavelvägg kan det vara bra att ha ett par likadana ramar i samma storlek för att hålla ihop det hela och skapa ett sammanhang. Att matcha något i tavelväggen med något i inredningen t ex, färg, textilier eller trä gör också att det känns lugnare och mer harmoniskt. Det är även bra att ha ungefär samma avstånd mellan objekten, då det ser mer ordnat ut.

Sen är det dags att ”montera” ihop din tavelvägg. Mät upp hur stor plats på väggen du vill att tavelväggen ska täcka, och markera ytan på golvet med t ex maskeringstejp. Då ser du hur mycket som får plats och kan lägga till och ta bort. Börja sedan lägga ut allt du vill ha med i din uppmätta yta på golvet så att du ser hur de passar ihop med varandra.
Håller du dig inom en bestämd yttre ram med raka linjer får du en fin sammanhängande gruppering. När du känner dig nöjd med kompositionen, ta en bild med mobilen så att du har något att gå tillbaka till om du skulle behöva. Rita sedan av och klipp ut mallar för varje sak, tidningspapper fungerar utmärkt för detta. Markera på mallarna var upphängningen är på baksidan av tavlan/saken. Sätt nu upp mallarna med en bit maskeringstejp och se hur din komposition ser ut på plats på väggen. När du är nöjd kan du borra/spika direkt på markeringen på mallarna så hamnar allt exakt där du vill ha det.

 


En större tavelvägg där färgerna grönt och svart håller ihop de olika motiven.


En mindre tavelvägg på temat fashion.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*